Afgestudeerde: Eva Vandersmissen

Over Eva Vandersmissen

 • Studies: Master Wiskunde (2004) - Doctoraat (2008)
 • Bedrijf: Advanced Medical Diagnostics (www.histoscanning.com)
 • Functie: Onderzoeker
 • Sector: Medische beeldvorming

Hoe ben je in deze functie terechtgekomen?
Na mijn studies voltooide ik een doctoraatsonderzoek in de zuivere wiskunde, in het domein van de topologie. Voor mijn functie als algoritmisch onderzoeker bij Advanced Medical Diagnostics was een doctoraat een vereiste. Maar inhoudelijk staat deze job ver van mijn doctoraat. Ik kwam in contact met AMD via een goede vriendin die ook wiskunde had gestudeerd en die me enthousiast vertelde over haar onderzoeksproject in het bedrijf. Zij werkte aan een doctoraat over het detecteren van eierstokkanker. Mijn specialisatie is het ontwikkelen van algoritmes om borst- en prostaatkanker op te sporen in een echografie.

Wat doet een wiskundige in de medische beeldvorming?
Advanced Medical Diagnostics is gespecialiseerd in weefselherkenning in echografieën van organen. HistoScanning™ is een nieuwe toepassing gebaseerd op ultrasone geluidsgolven. Deze toepassing gebruikt geavanceerde algoritmes om verdacht weefsel zoals kanker op te sporen en is momenteel reeds beschikbaar voor het opsporen van prostaatkanker. Ondermeer in het universitair ziekenhuis van de VUB wordt Histoscanning gebruikt om prostaatkanker op te sporen. Door de precieze detectie van kwaadaardig weefsel kunnen medische ingrepen nauwkeuriger worden uitgevoerd. Ook de omvang van het verdacht weefsel wordt weergegeven, wat helpt bij het opvolgen van risicopatiënten. Er worden ook HistoScanning™ toepassingen ontwikkeld om kankerweefsel te detecteren in echografieën van borst, eierstokken en schildklier. Bij het scannen van een menselijk lichaam wordt 3D-echografie gebruikt, dit betekent dat men een hele reeks foto’s achter elkaar plaatst. Mijn taak is om algoritmes, een reeks procedures en berekeningen, te ontwikkelen die kankerweefsel onderscheiden van ander weefsel. Ik doe daarbij berekeningen op een enorme matrix die de teruggekaatste akoestische data van het gescande orgaan bevat en tracht daar patronen in te herkennen. Zelf heb ik een project geleid dat aantoont dat de algoritmes ook succesvol zijn in het opsporen van borstkanker.

Wat vind je leuk aan je job?
Het team waarin ik werk is zeer divers. Je vindt er ingenieurs, fysici, informatici en wiskundigen terug. We plegen regelmatig overleg met andere collega’s uit het klinisch departement en zitten vaak samen met radiologen en pathologen om de data beter te begrijpen. De combinatie van de het medische en het wiskundige spreekt mij enorm aan. En ik leer ook elke dag bij! Ik werk graag in de medische sector. Het verbaast me telkens weer hoe beperkt de middelen zijn om een accurate diagnose te stellen. Het gebeurt nog veel te vaak dat kanker te laat wordt opgespoord. Bovendien is het uitermate moeilijk de omvang van een tumor in te schatten, wat zelfs kan leiden tot onnodige medische ingrepen. Er zijn dus nog heel veel mogelijkheden en uitdagingen in de medische beeldvorming.

Onze afgestudeerden

 • Studies

  Master Wiskunde (2004) - Doctoraat (2008)

  Functie

  Onderzoeker

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2004)

  Functie

  Docent wiskunde

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (2003) + Actuariële wetenschappen

  Functie

  Chief Risk Officer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, statistiek (2001) + ManaMa Beleidsinformatica

  Functie

  Business development manager

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, Informatica (2001) - Doctoraat (2006)

  Functie

  Computerwetenschapper

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1999)

  Functie

  Operations Engineer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1988)

  Functie

  Professor

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2007) - Master Bedrijfskunde (2007) - Actuariaat (2008)

  Functie

  Earnings sensitivity analyst

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, toegepaste (1982) - Doctoraat (1990)

  Functie

  Stafmedewerker

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (1986) - Licentiaat Bedrijfskunde - Doctoraat Wiskunde

  Functie

  Hoofd statistiek