Afgestudeerde: Saliha Klaï

Over Saliha Klaï

 • Studies: Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1999)
 • Bedrijf: Space Applications Services (www.spaceapplicationsservices.com)
 • Functie: Operations Engineer
 • Sector: Ruimtevaart

Waarom koos je voor de opleiding Wiskunde?
Vanuit het secundair onderwijs had ik een grote affiniteit met wiskunde. In eerste instantie wilde ik sterrenkunde studeren en daarom begon ik in de eerste kandidatuur wis- en natuurkunde. Na het eerste jaar besloot ik verder te gaan met de richting wiskunde. Studeren in Brussel was een unieke ervaring. Het eerste jaar heb ik net als de meeste studenten mijn weg moeten zoeken in de aangereikte zelfstandigheid en vrijheid. Achteraf bleek dit wel de basis van mijn academische vorming te zijn geweest.

Wat doe je voor werk?
Ik ben Operations Engineer en werk voornamelijk als B.USOC trainingverantwoordelijke en B.USOC operator voor het uitvoeren van experimenten aan boord van het internationaal ruimtestation (ISS) die toegekend werden aan B.USOC. Het B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre) is opgezet door ESA (European Space Agency) en de Belgische staat. De belangrijkste rol van het centrum is om de ruimtewetenschappen en ruimtevluchtmogelijkheden te promoten bij de Belgische wetenschappelijke gemeenschap (universiteiten, federale en regionale instellingen) en de industrie. Het B.USOC levert aan wetenschappers diensten en middelen bij de voorbereiding, de uitvoering, de controle en analyse van hun experimenten aan boord van het internationale ruimtestation. In het kader van Columbus, het Europese laboratorium aan boord van het ISS, voert B.USOC vandaag het beheer als Facility Responsible Centre uit van het externe experiment Solar Monitoring Observatory (SOLAR), alsook de voorbereiding van enkele toekomstige experimenten.

Wat doe je op een doorsnee dag?
Elke dag ziet er anders uit. Voor de ‘real-time operations’ zit ik in het controlecentrum in het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie en leid ik de experimenten met SOLAR, op basis van input geleverd door de wetenschappers. On console ben ik het eerste aanspreekpunt voor het Columbus Flight Control team voor zowel SOLAR als de dagelijkse routinetaken: het nakijken en opstellen van de planning, activiteiten voorbereiden en opvolgen, enz... . Dat geldt ook wanneer er problemen zijn met SOLAR. Als B.USOC operator ‘offline’ bereid ik de experimenten op lange termijn voor. Zulke dagen kunnen bestaan uit vergaderingen met het Columbus Control Center, Payload Developers, ESTEC, enz... om de uitvoering en haalbaarheid van het experiment te onderzoeken en te bepalen. Ook werk ik dan aan de procedures voor de astronauten of geef ik training aan de operators voor toekomstige experimenten. Tenslotte kijk ik operationele documenten na en tracht problemen op te lossen waarbij ik suggesties geef vanuit een operationeel standpunt.

Onze afgestudeerden

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (2003) + Actuariële wetenschappen

  Functie

  Chief Risk Officer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (1986) - Licentiaat Bedrijfskunde - Doctoraat Wiskunde

  Functie

  Hoofd statistiek

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, toegepaste (1982) - Doctoraat (1990)

  Functie

  Stafmedewerker

 • Studies

  Master Wiskunde (2004) - Doctoraat (2008)

  Functie

  Onderzoeker

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, statistiek (2001) + ManaMa Beleidsinformatica

  Functie

  Business development manager

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2004)

  Functie

  Docent wiskunde

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, Informatica (2001) - Doctoraat (2006)

  Functie

  Computerwetenschapper

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2007) - Master Bedrijfskunde (2007) - Actuariaat (2008)

  Functie

  Earnings sensitivity analyst

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1999)

  Functie

  Operations Engineer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1988)

  Functie

  Professor