Afgestudeerde: Stijn Heymans

Over Stijn Heymans

 • Studies: Licentiaat Wiskunde, Informatica (2001) - Doctoraat (2006)
 • Bedrijf: SRI International, Menlo Park (VS), www.sri.com
 • Functie: Computerwetenschapper
 • Sector: Artificiële intelligentie

Waarom koos je voor de opleiding Wiskunde?
Aanvankelijk niet echt uit een passie voor wiskunde, zoals men misschien zou verwachten, maar meer uit economische overwegingen: ik kende weinig wiskundigen die geen interessante job hadden. Verder interesseerde me in het bijzonder dat men aan de Vrije Universiteit Brussel een optie informatica aanbood. Gaandeweg ben ik me in mijn studies dan ook meer en meer gaan interesseren voor de doorsnede van de informatica en wiskunde, in het bijzonder logica, en bij uitbreiding Artificial Intelligence. Studeren in Brussel beviel me uitstekend om twee redenen. Voornamelijk omdat ik geen zin had om op kot te gaan, en de VUB zeer makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer vanuit de rand. Maar ook omdat de groep die wiskunde studeerde relatief klein was en er daardoor een zeer goed contact met de professoren en assistenten was.

Wat was je meest opmerkelijke studententijdmoment?
Mijn meest opmerkelijke studententijdmoment was in januari 1998, toen ik bij de eerste tentamens van de eerste kandidatuur op zowat al mijn vakken gebuisd was. Bovendien had ik het gevoel dat ik er hard voor gestudeerd had. Niet dus. De tweede helft van het jaar heb ik 3 versnellingen hoger geschakeld en ben ik zonder tekorten in het tweede jaar geraakt. Wiskunde is een eigenaardig ding in dat perspectief, je kan studeren wat je wil; als je het niet begrijpt brengt het je nergens. De volharding en dan het gevoel “het” begrepen te hebben op het einde van het jaar was en is één van mijn meest vormende momenten geweest.

Wat voor werk doe je nu?
Na aan de universiteit van Innsbruck, en de Vienna University of Technology in Wenen gewerkt te hebben ben ik nu aan het werk bij SRI International in Menlo Park. SRI International is momenteel vooral in het nieuws als het onderzoekscentrum dat Siri als spin-off bedrijf heeft voortgebracht. Siri is dan gekocht door Apple en gooit momenteel hoge ogen in de nieuwste Apple iPhone als ‘personal assistant’. Ikzelf werk momenteel op een project genaamd AURA, waar we een biologiehandboek voor studenten volledig proberen te modelleren in logica, dit om studenten toe te laten vragen te stellen die dan door middel van automatisch logisch redeneren opgelost worden door AURA. De student kan op die manier zichzelf testen of proberen een dieper begrip van de tekst te bekomen. Je kan het zien als een zoekmotor niet gebaseerd op tekst (zoals momenteel op het Web) maar op formeel voorgestelde kennis met behulp van logica.

Wat is het leukste aan je job?
De afwisseling: ik werk met verschillende personen en op verschillende onderwerpen. Het fijnste is waarschijnlijk het oplossen van problemen: analyseren van het probleem en met collega’s tot een geïmplementeerde oplossing komen. Ondanks wat de meeste mensen denken over wiskunde: de studie kan de basis vormen voor heel creatief werk. In je opleiding Wiskunde leer je problemen ontrafelen: heb ik dit al eens gezien, welke middelen heb ik tot mijn beschikking om dit op te lossen, wat is de meest elegante manier dit op te lossen? Het studeren van wiskunde geeft je een algemene voorbereiding die uniek is, en die toepasbaar is op zoveel meer dan enkel wiskunde.

Onze afgestudeerden

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, statistiek (2001) + ManaMa Beleidsinformatica

  Functie

  Business development manager

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (1986) - Licentiaat Bedrijfskunde - Doctoraat Wiskunde

  Functie

  Hoofd statistiek

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1988)

  Functie

  Professor

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2004)

  Functie

  Docent wiskunde

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (1999)

  Functie

  Operations Engineer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde (2007) - Master Bedrijfskunde (2007) - Actuariaat (2008)

  Functie

  Earnings sensitivity analyst

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, fundamentele (2003) + Actuariële wetenschappen

  Functie

  Chief Risk Officer

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, toegepaste (1982) - Doctoraat (1990)

  Functie

  Stafmedewerker

 • Studies

  Licentiaat Wiskunde, Informatica (2001) - Doctoraat (2006)

  Functie

  Computerwetenschapper

 • Studies

  Master Wiskunde (2004) - Doctoraat (2008)

  Functie

  Onderzoeker